Μισός αιώνας λειτουργίας για το Μουσείο Φαλτάιτς

air01Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή του, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, διοργανώνει σειρά επετειακών εκδηλώσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στους χώρους του Μουσείου, στην Σκύρο.

Οι εκδηλώσεις της 27η Ιουλίου θα είναι αφιερωμένες στην ιστορία, την εξέλιξη και το μέλλον του μουσείου και τον ρόλο του στην διάσωση της ελληνικής λαογραφικής παράδοσης, με προβολή φωτογραφικού υλικού και βίντεο από την ιστορική διαδρομή του μουσείου, από το 1964 μέχρι σήμερα.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 2 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον αείμνηστο ιδρυτή του Μουσείου, τον Μάνο Φαλτάιτς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2012. Θα ακουστούν αποσπάσματα από τις ποιητικές του συλλογές και τα θεατρικά του έργα από την ομάδα «Σκυρίτες».

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσημοι φορείς του Δήμου και της Περιφέρειας, ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι η ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνα Κορρέ, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού Βιργινία Ματσέλη καθώς και η διευθύντρια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης στην Αθήνα Έλενα Μελίδη.

m_2Θα συμμετέχει με παραδοσιακούς χορούς του νησιού το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Οργάνωσης Παραδοσιακών Πολιτιστικών Αγαθών (ΣΟΠΠΑ).

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιείται στους χώρους του μουσείου έκθεση με τα έργα ζωγραφικής του Μάνου Φαλτάϊτς, ο οποίος μαθήτευσε δίπλα στους Δημήτρη Πικιώνη και Φώτη Κόντογλου.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Αδελφάτο των Φίλων του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς.